Allvar & Debatt

Vad gör ditt barn på nätet?

Har du full koll på vad som sker på nätet?

För ett tag sedan fick jag ont i magen. Jag sökte på en tagg som fick mig att landa på ett filminlägg hos en ung tjej på Instagram. Där berättar hon hur dåligt hon mår och lämnar ut sig fullständigt. Stackars tjej som skriker efter bekräftelse och hjälp på det sättet. Eller ber hon inte om hjälp av de som är nära.

Det som skrämde mig ännu mer var en person som spammat hennes kommentarsfält med de mest fruktansvärda kommentarerna. Denna person var inte en fejkprofil… Kommentarer som:

Jag hatar dig
Jag bytte skola för att slippa dig
Du luktar bara kiss och du är så jävla äcklig.
Du kan lika bra ta livet av dig för du är så hemsk
Hade jag varit dig hade jag inte velat leva
och så vidare……

Jäkla unge rent utsagt! Hade jag träffat henne så hade jag inte kunnat vara tyst det kan jag lova. Jag kan inte bara se på sånt. Jag har meddelat både föräldrarna som jag också hittade på Instagram och Facebook till den utsatta tjejen men även mamman till tjejen som skrev de hör vidriga sakerna. Jag har hotat med en polisanmälan om dom inte tar tag i situationen. Och det finns inte en endaste ursäkt för att denna stackars tjej ska behöva få dessa ord slängt i sitt huvud. Fy fan rent ut sagt.

Så hörrö du, vet DU vad ditt barn sysslar med på social medier?
Du vet kanske inte att det är du som förälder som får stå för vad ditt barn gör på nätet om denne är under 15 år. Och detta anmäls till Socialtjänsten.
Jag själv har inte och har aldrig haft full insyn men jag försöker hålla koll. Men det jag har gjort är att jag har pratat mycket med barnen om vad som är okej eller inte.
Har du civilkurage att ingripa om du ser eller hör något?
Om inte är du lika elak som den som utför elakheterna.
Och vad jag tycker om vuxna som blundar?
Bara en sak; Eller nej, jag väljer att vara tyst….

Barn är barn och vet inte alltid vad som är rätt eller fel, då är det (som jag alltid säger) vår förbaskade skyldighet som vuxna att vägleda dom rätt! 

Här finns information om vad polisen anser om näthet.

16 svar till “Vad gör ditt barn på nätet?

 1. Vilken mardröm att få veta att ens barn skriver såna saker! Jag pratar mycket med min son om mobbning och människors lika värde. Både på nätet och i verkliga livet. Och försöker hålla koll. Han är bara 10 år men vissa sociala medier har han. Men de är svårt de där. Kram

  1. Fnulan skriver:

   Ja det är otroligt svårt att ha koll. Det vi kan göra är ju att prata med barnen om det <3

 2. Shettismamman skriver:

  Min 13 åriga son fick via ett spelchatt riktigt fula kommentarer av en f.d klasskompis. Jag kontaktade mamman direkt då vi hade läst hela chatten.

  Jag har så god insyn jag kan i min 13 och 15 åriga barn. Alla lösenord ska jag veta , annars inga sociala medier.
  De har alltid tackat mig för att jag är 100% delaktig i deras inlogg för de känner att de har stöttningen från oss de gånger man har varit elak på nätet.

  Nya grejen på skolan att skicka ”dickpick ” till varandra. Min 13 åriga är förfärad över att hans vänner skickar sånt. Hur kan man skicka runt snoppbilder till klasskompisarna??!!!

  All skolpersonal jobbar just nu med dessa bilder.

  1. Fnulan skriver:

   Gud vilken bra regel den ska jag ha när Mira börjar!!!!
   Men dickpick… herregud!!! Hur reagerade mamman du tog kontakt med?
   Kram

 3. Diana skriver:

  Åh vad hemskt !! Stackars den flickan, vad otroligt hemskt 🙁 Hoppas hon får hjälp med att må bra igen. Ens barndom är ju inget vi kan få tillbaka liksom, den ska vara bra! Jävla sociala medier vad mycket den förstör numera, känner mig trött och mätt på det mer och mer för varje vecka som går. Förr fanns det mobbing, absolut, det går inte att neka, men idag är det så otroligt mycket värre, mer hat, mer mobbing, mer hot, mer diskriminering för att den syns mer, hörs mer. Det skrivs, skapas hat grupper, och allt både fysiskt och över sociala medier. Man får dubbelt så mycket hat numera. Är livrädd för mina två små tjejer, vad ska hända när de blir äldre. Blir de mobbade eller mobbare eller klarar de sig?! Vem vet, det är på väg att spåra ur i alla fall, det vet jag.

  Hur gör du för att ta reda på vilka föräldrarna är?? Så att jag kan lära mig. Jag har absolut civilkurage men har däremot mindre diplomatisk sida, har mer spontant kasta ut skit sida i mig, dvs jag är inte bra på att formulera mig fint och prata lugnt med föräldrar om jag skulle varna om barnen utan skulle nog uttrycka mig klumpigt och onödigt argt. :/

  1. Fnulan skriver:

   Ja visst är det fruktansvärt!!!! Usch, ledsamt!
   Den ena mamman hade kommenterat en bild hos dottern och den andre hade ett annorlunda namn 😉 Man får inte vara dum!
   Du klarar det, för du är så klok!!! KRAMEN bästa

 4. Diana skriver:

  Tack förresten, för att du står upp och gör något. Det är fler som dig vi behöver, för att alla våra barn ska vara mer trygga och försvarade samt att vi föräldrar känner oss lite lite tryggare också. Tillsammans ska vi väl kunna hjälpas åt. <3

  1. Fnulan skriver:

   Åh tack själv <3

 5. J skriver:

  Det är så viktigt o hålla koll o vägleda våra barn! Jättebra inlägg!!

  1. Fnulan skriver:

   Tack Jenni!!! Kramen

 6. lindasfamiljeliv skriver:

  jag har sten koll (hoppas jag ) Har lösen till barnens konto i sociala medier går in och kollar igenom jätte ofta .
  Jätte hemsk att det tyvärr är så på sociala medier .Pratar med barnen jätte mycket om mobbing vilket är viktigt och inte bara om mobbing utan oxå om vilka som man kan bli vän med eller inte på olika kontona .

  1. Fnulan skriver:

   GUD så bra!!!! Ska bättra mig med Mira sen när det är dags!! Kram

 7. Popprinsessan skriver:

  Min 10-åring har inte fått varken Instagram eller Snapchat trots att många av hennes kompisar har det. Jag har förklarat varför, att det finns en åldersgräns, & hon köper det.
  Vi pratar mkt om att det är lätt att missförstå skriven text och att allt som läggs upp finns kvar på nätet.
  Jag vet att jag inte kan skydda mina barn, men jag försöker uppfostra dem i hur man ska bete sig på sociala medier (och i verkliga livet förstås!).

  Jag hade blivit vansinnig om jag upptäckt att mitt barn skrivit otrevliga saker… Heja dig som kontaktade föräldrarna!

  1. Fnulan skriver:

   Ja försök hålla det så länge du bara kan! Jag ska göra vad jag kan. Är allt bra med dig fina? Saknar dig.

 8. Eva skriver:

  Men gud va bra att du kontaktade föräldrarna. Det är nog så man måste ta tag i problemet och kunna komma åt det.
  Stor kram till dig!

  1. Fnulan skriver:

   Ja jag tror det också faktiskt. Svårt att veta hur man ska göra. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.