Recept

Köttfärslimpa

Måndagsreceptet Köttfärslimpa

Åh du har väl inte glömt Köttfärslimpa? Det är något av det godaste jag vet faktiskt. Jag tänkte berätta hur jag tillagar min. Det hade varit roligt att höra hur du gör! Återigen är det mormor som gett mig receptet. Jag ringde alltid till henne när det var något nytt som skulle tillagas.

Jag gjorde dubbel sats eftersom det var sex som skulle äta (två små tjejer) och det räckte och blev en matlåda också.

Dubbel sats;
800 gr färs (jag tar aldrig nötfärs för det blir så torrt)
1 gul lök
2 dl ströbröd
2 ägg
Mjölk
Kryddor: Salt, kryddpeppar, svartpeppar

Hacka löken så litet som det går eftersom barn kan dö av stora bitar lök. Vi hade ingen gul lök så det fick bli en röd istället.

Knäck två ägg, häll på alla kryddor (mer än vad man tror), ströbröd och mjölk och rör rundor. Ta så mycket mjölk så att det blir en sörja. Släng i den hackade löken och ställ det i kylskåpet.

När sörjan blivit fast så är det dags att ta i färsen och blanda allt.

Jag vet, jag är konstig… men jag tycker om att smaka på denna smeten.. Och det är alltid så att jag måste krydda mer =)

Forma till en snygg limpa och sätt i mitten av ugnen på 200 grader och i en timme cirka.
Efter halva tiden häller jag över vatten

köttfärslimpa

MUMS!!! Spadet från köttfärslimpan tar jag till såsen =)

Morötter, lingon, inlagd gurka är dödsviktigt till så du vet!

Igår njöt jag med hela familjen vid bordet. Jag åt annat men det var en fröjd att se hur dom njöt. Cornelia och Rasmus, Gabriel och Matilda, Mira och kompisen Oliva, Å så mannen. Det är kärlek!

Andra recept hittar du på kategorin Recept.

Smaklig spis och berätta gärna hur du gör!

FÖLJ MIG GÄRNA PÅ 
Bloglovin
Instagram
Facebook
Youtube

5
yes

22 svar till “Köttfärslimpa

  1. Anna Göransson skriver:

    Jag gör alltid köttfärslimpa i stekgryta!(Min svärmor från Landskrona har lärt mig). Bryner limpan runt om lägger i lite lök soja i med vatten och koka i ca 40 min,vänd limpan nån gång så sojan sjuds in i hela köttet.Gör sedan sås på spadet blir super gott!!

    1. Fnulan skriver:

      Oj det har jag aldrig hört att man kan! Gud så smidigt!! Kram och Tack

  2. Carina skriver:

    Jag brukar använda en påse Fransk Löksoppa både till köttbullar och biffar,men passar säkert lika bra till köttfärslimpa. Och jag smakar alltid på köttfärsen,om det behövs mer kryddor eller så,jag tycker faktiskt det är ganska gott,lite knäppt kanske:-)

    1. Fnulan skriver:

      Men nä gud vad roligt!! Berätta mer ingående, låter ju galet =) Men gott!

      1. Carina skriver:

        Jag blandar påsen med lite mjölk och lite ströbröd som får svälla,sedan gör du som du brukar göra annars. Jag brukar utesluta lök då eller i alla fall ta mindre. Det blir jättegod smak,så prova någon gång 😊

        1. Fnulan skriver:

          Ah TACK! Ja det ska testas!! Kram

  3. Ulrika skriver:

    Ditt recept känns klassiskt och gott, ska testa! Jag (läs: barnen) har dock fastnat för detta Linas Matkasserecept och jag piffar till den med att klä in i baconskivor…blir mumsig sås och allt klart på en och samma gång! Såklart med de klassiska tillbehören potatis, lingonsylt och saltgurka (kanske även lite gelé)….

    Farmors köttfärslimpa med potatis, morotstubbar och lingonsylt, 4 portioner
    ½ gul lök
    ca 500 g kalvfärs
    2 msk olja
    1 dl mjök
    2 msk kinesisk soja
    ½ tsk salt
    2 krm peppar
    1 dl créme fraiche
    1 dl vatten
    1-2 pkt bacon

    1. Sätt ugnen på 200 grader
    2. Grovriv lök och blanda med färs, olja, mjölk, soja och kryddorna.
    3. Lägg färssmeten i en ugnsform och forma till en smak limpa. Klä ovandelen av limpan med baconskivor. Tillaga i ugnen i ca 30 minuter, eller till den är genomstekt.
    4. Rör ut créme fraiche i vatten. Häll blandningen runt köttfärslimpan i ugnsformen, när 5 minuter återstår av tillagningen.

    1. Fnulan skriver:

      Denna ska verkligen testas! Tack för tipset Ulrika!!! Kramen

  4. Daniela skriver:

    Jag gör ungefär som du fast jag slänger på massa grönsaker runt omkring..hela champinjoner, klyftad lök, palsternacka, morötter osv det blir suuuper mumsigt när allt blir tillagat tillsammans o grönsakerna drar i sig alla goda smaker…mums 🙂

    1. Fnulan skriver:

      MUMS MUMS MUMS, Ja så brukar jag göra med morötterna =) GOTT Kram

  5. Popprinsessan skriver:

    Mums! Jag gör ungefär som du, fast jag brukar inte blanda löken med kryddorna och så. Ska testa det! Här blir det köttfärslimpa i veckan, hade planerat det. Fick sånt sug på husmanskost så det blir både kalops och köttfärslimpa 🙂 Fast idag blev det rester från igår ha ha!
    Kram

    1. Fnulan skriver:

      Jag ÄLSKAR rester!! Min mormor tyckte inte att man skulle ha löken där heller men det har jag. Lite revolt liksom =)
      KRAM bästa

  6. Annica skriver:

    Hej, mums med köttfärslimpa, var ett tag sedan, bra du påminde mig 😉 gör som du ungefär men river löken (syns den inte finns den inte 😉 och sedan klär jag den med bacon.
    Innan jag lägger den i formen, har jag lagt i en stor klick smör i den och haft den inne i ugnen för att smälta, och sen såklart ytterligare stor klick med smör, öser detta smör över limporna efter halva tiden, för just det, gör inte en stor utan några mindre, här hemma är det nämligen slagsmål om ändbitarna, och då är det bra om det finns många så även jag kan få en 🙂 KRAM!!

    1. Fnulan skriver:

      MUMS fillibabba!!!! Ja visst glömmer man bort dom godaste rätterna vi har!! Kram <3

  7. Anna skriver:

    Smaka på färsen? Rå?

    1. Fnulan skriver:

      Hahaha ja… förlåt!! =)

      1. Anna skriver:

        Men Fnulan! Äta rå färs 🙈🙈

        1. Fnulan skriver:

          Haahhaah jaaaa förlåt… Jag tycker om det… <3

          1. Anna skriver:

            Är du inte rädd för att bli sjuk? 🙈

          2. Fnulan skriver:

            Oj, nä… ska nog inte smaka mer 😍😈😩😩😩

  8. Susanne skriver:

    Lättaste receptet på god köttfärslimpa är:
    Köttfärs
    Pulvret från Fransk Löksoppa
    1 St Gräddfil
    Blanda allt,in i ugnen i 175 grader ca 40 minuter klart! Så gott!

    1. Fnulan skriver:

      Vad kul, det är fler som tipsat om det! Måste testa!! Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.