Allvar & Debatt

Må dåligt

Att må dåligt över att må dåligt.

Varför är det så att många mår dåligt över att må dåligt? Vi går runt i vår lilla värld och låtsas vara lyckliga, tacksamma och glada men många av oss är trasiga inombords. Det är så mycket skam att inte vara helt i balans i själen. Jag läste hos Hormoner och Hemorrojder att Sofia inte mår bra för tillfället. Läsarna (och även jag) av bloggen hyllar henne för att hon faktiskt skriver så ärligt och vågar berätta. Men, alltså…. det är skrämmande för det bevisar egentligen en sak.

Vi vågar inte berätta att vi faktiskt inte mår bra i själen! 

Många berömmer mig (och andra ärliga bloggare) för att vi berättar att vi egentligen inte mår bra. Det är ett bevis på att det inte är många som vågar skriva öppet om det. Det är mer okej att skriva att man har brutit ett ben eller att man har en fis på tvären. Det är sorgligt att det är skamligt att vara sjuk inombords.

Jag har alltid varit öppen om att jag inte mår bra emellanåt. Jag skäms inte över det och jag är inte svag för att jag emellanåt är låg. Det betyder att jag för just det tillfället är fylld med så mycket känslor inombords som jag inte riktigt kan hantera. Jag har hellre den känslan än kall och inga känslor alls.

Att visa att man är svag tycker jag är det starkaste man kan göra… 

dåligt

När jag inte känner mig på topp tar jag styrka hos familjen, vännerna och er läsare.

24 svar till “Må dåligt

 1. Ekenäsliv skriver:

  Tack för ditt raka och ärliga inlägg!
  Gick rakt in i hjärtat på mig.
  Ta hand om dig <3
  Kramar Anna

  1. Fnulan skriver:

   Fina Anna, tack för att du finns <3 Var rädd om DIG <3

 2. Camilla skriver:

  Jag som lever med ständig ångest tycker att det är befriande att få läsa hos mina favoritbloggare att jag inte är ensam om att må dåligt. Tack Fnulan ❤️

  1. Fnulan skriver:

   Klart du inte är ensam!!! Och tillsammans är vi starka heter det ju! KRAM <3

 3. Ulrika skriver:

  .”..tar hellre den känslan än att inte ha några känslor alls….” – du satte det mitt i prick!!! Tack! Trist liv man haft om det inte funnits toppar eller dalar – ett jämt flöde utan variation…..sedan kanske man inte alltid tänker så när man mår som mest pyton, men väl med facit i hand!
  Bort med skamtänket! Jag upplever i och för sig att det är mer öppen diskussion om psykiskt mående idag och att vi inte tar avstånd på samma sätt som förr och jag tror att Ni offentliga personer är dem att tacka att det ”öppnats upp”. Kan Ni erkänna era demoner och annat ni dras med så varför kan inte jag, grannflickan eller killen nere i verkstaden göra det! Stor eloge till dig för att du alltid är så öppen, ärlig och rak! Me like!

  1. Fnulan skriver:

   Men Ulrika, tack till dig <3 Jag håller helt och hållet med dig. Vi måste få känna, det är inte oss det är fel på som gör det.
   Tack så mycket för dina fina ord och jag finns här och lyssnar. <3

 4. Tanten skriver:

  Igår pratade jag med en av mina patienter om just detta. Vi har fått våra känslor för att använda dem. Sen behöver man lära sig hur så att de inte blir en börda. Vi jobbar hårt med detta jag och mina människor. (Jag jobbar inom psykiatrin) Att tillåta sig känna känslan, att sätta ord på den och att kunna hantera den är så värdefullt. Vi är vinnare när vi når dit!
  Puss och kram

  1. Fnulan skriver:

   Åh Tanten dig skulle jag behöva…… Alla mina känslor blir så stor känslor.. Jag önskar att jag kunde stänga av ibland. Inte känna… KRAM tack för att du finns för de som behöver dig.

 5. Tanten skriver:

  Bara kom hit hjärtat, jag frilansar 😉 Nej jag jobbar i landstingsvärlden men gör en del utanför för de som behöver och hittar vi tid så tar jag mig gärna an dig och dina känslor. Maila mig så roddar vi något

  1. Fnulan skriver:

   Åh men var finns du??? Kram

 6. Norahsmamma skriver:

  Hej, Det är ett faktum att man mår dåligt över att mår dåligt. Håller helt med dig. Skönt att du har energikällor att hämta kraft ifrån <3

  1. Fnulan skriver:

   Ni som hälsar på här är en energikälla <3 <3 <3

 7. Mammsen skriver:

  Ooo jag blir så avis på dem som har familj och vänner som finns där för dem när de mår dåligt. Där det är accepterat att må dåligt. Jag känner mig oftast missförståd och att jag skall ta mig i kragen. Då blir, att öppna sig, en energitjuv istället. Men visst har du rätt,

  1. Fnulan skriver:

   Man kan aldrig ta sig i kragen om man inte orkar… Ta igen sån skit!!!! KRAMEN

  2. Tanten skriver:

   Här är ett av de vanligaste problemen med familjen och närstående. Vi förstår inte varandra och frustrationen blir högre eftersom vi har känslor inblandade.
   Du ska inte behöva ta dig i kragen utan få förståelse, sen om de inte kan förstå till fullo behöver de få läget förklarat för sig på något sätt. Kanske hjälper det att du skriver en förklaring om hur du mår? Eller pratar om det när du har en bättre dag? Svårt i text… Det finns bra strategier men man måste orka. Jösses som jag skulle vilja vara ekonomiskt oberoende och jobba med alla som behöver (smått som stort!). Kram

 8. 3/4 har egen erfarenhet eller som anhörig av psykisk ohälsa. Därför kan jag inte förstå hur det fortfarande kan vara ett ämne som är så svårt att prata om.

  1. Fnulan skriver:

   JAAA hur kan det vara så svårt!!! Jag tror att det är helt mer normalt att inte må 100% bra! Kram

 9. Tanten skriver:

  I Blekinge, men kan ta en helg i Skåne med intensivjobb om du inte tar dig hitåt.

  1. Fnulan skriver:

   Hör av dig om du ska neråt och jag om jag ska uppåt =)

 10. Det är märkligt det där. Att det är sån skam. Jag har kronisk ångest och har alltid varit öppen med mitt mående. Jag förstår inte varför jag skulle skämmas över det. Jag har en kemisk obalans i min hjärna som gör att jag behöver medicin och samtal men aldrig kan bli frisk ifrån. Ibland är det bättre och ibland sämre. Precis som en diabetiker där insulin inte bildas som det ska och man behöver medicin och balanserad kost. Det borde vara lika naturligt. Kram

  1. Fnulan skriver:

   JJaaaaa så är det!!!! Vi saknar något men har mycket annat-känslor!! KRAM

 11. J skriver:

  Nu får du mig att tänka igen! Jag kämpar m mina känslor. Jag har alltid tagit hand om andras känslor o tröstat o peppat. Nu har jag börjat ta större plats – bemöts m tystnad o du mår ju alltid bra…..Då biter jag ihop o kryper in i min glasbubbla o leker glad igen.

  1. Fnulan skriver:

   <3 Jag är den samma. Nu utmanar jag Dig... Imorgon ska du göra något som gör DIG glad. KRAM

   1. J skriver:

    Jag vet inte vad det kan vara längre. Jo du vet du , jag träffade mina medarbetare igår o jäklar vad de lyfte mig även om vi stötte o blötte både tunga saker men också roliga saker. De är verkligen underbara människor! Då va jag glad😊! Men annars vet jag inte

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.